Giséla's Blog

blogbanner3b

Is Frau Antje, Yvon of Janny het nieuwe Melkmeisje?

 

U kent allemaal het programma ' Wie van de drie', het van oudsher altijd zeer goed bekeken tv -programma. De vernieuwde hedendaagse versie is sinds kort weer op de buis. Korte uitleg over het format: het programma bestaat uit een panel, dat moet raden welke van de drie personen voldoet aan de omschrijving ("Ik ben ...") . Door vragen te stellen, raden zij wie van de drie de echte tandarts, kapper, et cetera is.

melkmeisje23Stel je voor: "Wie is het echte Melkmeisje...?"

De 3 kandidaten zijn identiek gekleed zoals 'het Melkmeisje' ... van Johannes Vermeer. Opgesteld in een rij van drie...dus allemaal wit mutsje, de prachtige schort van Lapis Lazuli blauw en okergele jakje met opgestroopte mouwen en natuurlijk de melkkan, we zetten er een kek barok muziekje onder en gaan...

Johannes Vermeer is de schilder van het wereldberoemde Melkmeisje, gemaakt in de 17e eeuw .
Waarom is Johannes Vermeer eigenlijk zo beroemd geworden?

 In de gouden eeuw was het een gebruik om het dagelijks leven zo realistisch mogelijk te schilderen. En wat had Vermeer juist dát in de vingers. Vermeer beheerste het als geen ander in die tijd om met zijn doeken als het ware realistische kleine verhaaltjes te vertellen. Het Melkmeisje is daar een mooi voorbeeld van. Bijzonder is dat ze monumentaal is afgebeeld: ze staat daar kranig , met opgestroopte mouwen en schenkt de melk. Het is een intiem tafereel. Ook zie je dat het straaltje melk is geschilderd alsof het werkelijk stroomt en dat is verdomde knap. Vermeer trekt je als het ware in het schilderij, het meisje schenkt uiterst geconcentreerd en secuur de melk uit. Je voelt dat ze hiervan geniet. Ik vraag me af bij het zien van dit tafereel, zou ze die melk die ochtend bij de boer zijn gaan halen? Zo'n boer die al generaties lang op de boerderij woont en zijn dieren verzorgt? Zo word je als het ware in het verhaal getrokken, even een andere wereld in, zo voelt het tenminste. Dat is wat de Barokkunst doet, die pakt je bij de lurven. Wist u trouwens dat de Hollandse boer in de Gouden Eeuw ook produceerde voor de internationale markt?

frau antjeTerug naar 'Wie van de drie'. Stel je voor:

  • Frau Antje is Kandidaat 1) Mijn naam is het Melkmeisje ...
  • Yvon Jaspers is kandidaat 2) Mijn naam is het Melkmeisje ...
  • Kandidaat Janny van der Heijden 3) mijn naam is het Melkmeisje ...

Mijn naam is het Melkmeisje en ik ben geschilderd door Johannes Vermeer, was getekend Het Melkmeisje...

  • Meisje 1 Frau Antje heeft veel overeenkomsten met het melkmeisje. U kent haar nog wel, ze is misschien wel de bekendste Nederland vrouw in Duitsland. Ze is een jonge frisse vrouw in moderne 'klederdracht' die zuivelproducten aanprijst in Duitsland. Een oer-hollands beeld en u ziet haar nog vaak op internationale beurzen . En daar zit naast de melk en kaas een overeenkomst het Vermeer meisje.
  • Meisje 2 Yvon Jaspers zie ik iets minder als het Melkmeisje, alhoewel ze de boeren zeker in een ander perspectief heeft gezet met haar razend populaire programma ' boer zoekt vrouw' .
  • Meisje 3, even over nagedacht...maar voor mij is dat toch wel Janny van der Heyden. Met haar 'heel Holland bakt' en 'Denkend aan Holland' en dat inclusief Janny, nou Hollandser krijg je het niet.

Wil het echte Melkmeisje nu opstaan, luidt het format? Voor mij is het nieuwe Vermeer meisje Janny! Als je haar ziet, droom je van heerlijk verse taarten en gebakjes, waarbij room een hoofdbestanddeel is bereid uit verse melk. Eigenlijk zoals je wegdroomt in het schilderij van Vermeer. Je verlangt naar de goede oude gouden tijden... en dat is kunst!!

Er bestaat natuurlijk maar één Vermeer meisje ! Vermeer heeft ons met zijn werk geleerd goed kijken, je inleven en hernieuwde perspectieven te ontdekken. Dat is de kunst van het goede leven.

Ga kunst kijken en laat je inspireren, want kunst is de motor voor onze ziel al generaties lang.

Mijn reclameslogan is dan ook 'kunst is goed voor elk...'!

Giséla in het Veld, maart 2023

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...