Vermeer, retraite en VisTv

Was gisteren op een feestje, waar ik stond te kletsen met een vriend, die sinds kort met pensioen was gegaan. De vriend in kwestie was een ondernemer, had diverse bedrijven(gehad) en had nu ook ineens zeeën van tijd. Dat valt natuurlijk niet mee voor zo’n man, wat moet je doen met al die tijd Ik vroeg hem wat doe je zoal: hij antwoordde VisTv kijken, het geeft me rust. Okii dacht ik ‘interessant VisTV ‘, ik liet het er maar bij, maar als je mij depri wil hebben, moet je mij laten vissen…

De volgende morgen, luisterde ik naar de zender 538, waarin een DJ beschreef dat zijn vrouw het afgelopen weekend in retraite was geweest…ze moest een heel weekend zwijgen. Nou dat heeft hij geweten, ze kwam thuis en bleef maar praten…kosten van het weekend 750 euro, grappig verhaal, maar ook zij zocht blijkbaar rust…zet mij in retraite en ook nog eens niet praten…u begrijpt het al…ik zou terug komen van het weekend en beginnen aan de Blue Monday…

Een nadeel van cultureel ondernemer en creatieve geest is dat je altijd ‘aan’ moet staan en overal inspiratie vandaan moet halen, en wel duizend en 1 idee moet hebben over je volgende eventuele nieuwe projecten. Maar het grote, echt grote cadeau is toch wel de vrijheid die je hebt, dus die morgen zat ik zoals altijd al vroeg op mijn spinning fiets en luisterde de Podcast ‘ In het Rijksmuseum’ over Johannes Vermeer…dat is voor mij VisTv en een retraite weekend in 1.

Vermeer rijksmuseumJohannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Wereldberoemde Dutch Master Painter en bekend van o.a. het Melkmeisje en het meisje met de Parel.
Wist u dat Vermeer 15 kinderen had? U moet zich eens voorstellen 15 kinderen in de Gouden Eeuw,
Wat een herrie moet dat opgeleverd hebben, wat een drukte en verantwoordelijkheid. Nou dat voelde Vermeer zeker ook. Er moest brood op de plank komen. Dus schilderen maar…
Ik stel me voor dat Vermeer boven in zijn atelier zat te schilderen, bijvoorbeeld het meisje met de parel, zijn bekendste werk. Vermeer was de meester van het licht. De mooie lichtvallen, maar in andere werken bijvoorbeeld ‘Brieflezende vrouw’, zo verstild, zo sereen. Ik kan heel goed begrijpen waarom deze meester van het licht een wereldberoemde Dutch Master Painter is geworden. Hij kon ook als geen ander het moment vangen, het lijkt soms wel alsof je in de huid kruipt van het meisje. Haar eigen wereld. Juist dat vind ik zo knap van Vermeer, zou hij soms ook verlangens hebben gehad naar de serene rust die hij daar zo mooi weet te vangen in zijn schilderij? Zou hij verlangen naar wat rust van de ziel? Het lijkt er wel op.

Nee, Vermeer had geen VisTv of retraite weekend nodig. Nee, hij trok zich terug in zijn atelier en schilderde de mooiste taferelen, schiep zijn eigen wereld van rust. Hoe knap is dat? Bijzonder fijn dat wij nu in de 21e eeuw nog steeds enorm van zijn werk kunnen genieten. Dus ik ga zeker naar het Rijksmuseum en deze Vermeer tentoonstelling ‘Grootste overzicht van Vermeer in het Rijksmuseum’ bekijken, dat kost geen 750 euro, maar ‘gewoon’ een entree kaartje van 30 euro. Een beter koopje vind je niet, je komt herboren terug thuis na het zien van al dit moois!!

Tip van Dutch Master Painters, Rijksmuseum , Grootste overzicht van Vermeer in het Rijksmuseum, 10 februari t/m 4 juni 2023

Giséla in het Veld, februari 2023, Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...