Vader

 

kopierszelfportretIk ben van mening dat er in ieder gezin een goede hiërarchie en dus sturing moet zijn, of dit nu vader of moeder is, noem het voor mijn part gender neutraal, als het er maar is!Voor mij is een vader iemand op wie je kunt vertrouwen, een voorbeeld, een man van liefde, een man die zijn kennis wil overdragen. Misschien zou je wat abstracter ook kunnen zeggen, ik ben schatplichtig aan mijn vader…hij heeft mij tools gegeven voor het leven…

 Schatplichtig heeft ook een andere betekenis bijvoorbeeld als het gaat om werk van een kunstenaar die bijvoorbeeld schatplichtig is aan Rembrandt of Vermeer. Het komt er op neer dat zij inspiratie en tools hebben meegekregen van deze Oude Meesters.

cruijff

Regelmatig ga ik op atelierbezoek bij een hedendaagse Dutch Master Painter. Onlangs was dat bij internationaal bekend kunstenaar Lorenzo de Bruin, u kent hem misschien wel. Hij schildert prachtig en is naar mijn idee schatplichtig aan Vermeer, door zijn subtiele weergave van het licht.  Lorenzo heeft veel aandacht in de media hij was laatst bij RTL late night om te vertellen over zijn prachtig ‘getroffen’ portret van Johan Cruijff. Werken van hem gaan de wereld over en zijn te zien in o.a. Madrid en New York. Tja hoor ik u denken, de naam Johan Cruijff heeft dat portret zoveel bekendheid gegeven. Tja ik zeg dan nee, Lorenzo heeft zich geweldig verdiept in de persoon Johan Cruijff. Ik zal u besparen hoe het precies gekomen is, maar door zijn goede kijk op deze wereldberoemde speler heeft hij ook echt zijn ZIEL kunnen pakken in dat werk. Echt heel knap!! Het is leuk om dan te horen van een man als Lorenzo, dat hij een bewonderaar is van Henk Helmantel. Dat horen wij wel vaker van collega realisten. 

egeltjeHenk Helmantel...wie is deze man die al 72 levensjaren meegaat? Ik omschrijf hem vaak als dé Realist van Nederland! Als ik een vergelijking mag maken met het verleden, dan stel ik dat we een Vermeer in ons midden hebben, alleen.. we weten het nog niet!! Vorig jaar zijn we weer naar hethoge noorden gereisd, naar Westeremden, het uiterste puntje van Groningen. Daar waar het atelier en museum van Henk Helmantel zijn gevestigd. We werden ontvangen door Babs en Henk Helmantel alsof we thuis kwamen. Henk’s prachtige werk en de heerlijk appeltaart van Babs. De eenvoud en kracht zie je terug in zijn werk, met bijzondere en subtiele lichtval.

Ik kwam zijn atelier binnen en eigenlijk loop je zo een schilderij binnen, zo lijkt het. Prachtige sfeer, mystiek, eenvoud, uniek noordenlicht, het klopt. Mijn gevoel dwingt mij te zeggen dat Vermeer in zijn werk rondwaard…

Ik ben er trots op dat wij Henk met Dutch Master Painters met een aantal museale tentoonstellingen hebben mogen vertegenwoordigen, wat een feest!! Henk met de trein vanuit noordelijk puntje Groningen naar het Breda’s museum. Hij was een hele dag in het museum en gaf een lezing over zijn werk. Toen ik hem vroeg of hij met ons wilde eten was het antwoord nee!  Henk ging met zijn vouwfietsje weer snel in de trein om voor middernacht weer bij zijn vrouw Babs te kunnen zijn. Nee, eten hoefde niet hij had appeltjes uit eigen tuin bij. Henk exposeerde in het Breda’s museum voor de tentoonstelling ‘Dat is ook een Portret’ het kopie van het ZelfPortret van Rembrandt . Zelf vond hij dat niet zijn sterkste kant aangezien zijn kracht meer in stillevens ligt.

Oordeelt u zelf! Rembrandt begon in de 17e eeuw met ‘ van binnenuit’ te schilderen; hij liet als het ware zijn ziel in zijn schilderijen, je kon zijn stemming aanvoelen en dat bestond nog niet zo in die tijd. Er kwam steeds meer interesse om dat gevoel uit te drukken. Van Henk Helmantel kan ik zeggen dat hij in zijn schilderijen de onderwerpen tot ‘LEVEN’ brengt, ondanks dat het niet altijd levende onderwerpen zijn. Je krijgt gevoel voor dat onderwerp, bijvoorbeeld een dood egeltje, mispels, kweekperen, rode schoentjes van één van zijn kinderen…, kerkinterieurs met prachtige lichtvallen... Dat kunnen er maar weinig. Henk is trouw aan zichzelf en zijn liefde voor zijn onderwerpen en hij zet velen tot denken aan, hij inspireert andere realisten! Om die reden mag met recht Vader van de Nederlandse Realisten genoemd worden.

Hebben we hier een kandidaat voor het PRONKSTUK van Nederland in 2042?!

kweeperen

Giséla in het Veld, februari 2018, Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...