Beeldenstorm

Ik had me voorgenomen om voortaan vooraf meer uitleg te geven over hetgeen we zouden gaan zien.

Zo waren we een paar jaar later vakantie aan het vieren met vrienden op een camping in Spanje. We zouden op een mooie dag naar Salvador Dali museum gaan in Figueras.

Ter voorbereiding had ik haar verteld over Salvador, die zijn dromen ging visualiseren in zijn werk. Rosa had er wel oren naar deze keer. Dus ik vroeg haar in de auto op weg naar Figueras, wat deze man Dali schilderde? Ze zei toen dat die man stemmetjes in zijn hoofd had en dat hij dat heeft geschilderd. Dat was haar interpretatie? Door mijn uitleg over het onderbewustzijn en het schilderen van deze surrealistische voorstellingen, dat het visualiseren van het onderbewustzijneen een comleet nieuwe wending was in de schilderkunst.
beeldenstorm2 In het museum keek ze haar ogen uit. Soms zag ze ook wat enge beelden, maar die liep ze snel voorbij en zo werd het een heel erg leuk bezoek.

Rosa heeft nog steeds geen museumjaarkaart, maar ze kijkt wel wat langer naar een schilderij en vraagt zich af "wie toch die kunstenaar is die dat heeft gemaakt en waarom". Dat is winst!

Het verhaal achter een persoon in de geschiedenis of een kunstwerk en het ontstaan daarvan.... daar gaat het om, of het nu positief of negatief is. Je wordt uitgenodigd tot nadenken, wat vind ik er eigenlijk van.

Maar ja, hoe ontketen je nóg eens in de geschiedenis een ware Beeldenstorm? Een standbeeld van Maurits verwijderen , omdat die man volgens een groepje mensen fout is geweest in het verleden?  Nu heb je juist de kans om je kinderen te vertellen over de goede kwaliteiten van deze man, maar ook zijn vermeende aandeel in slavenhandel kan worden verteld. Ik had destijds ook actie kunnen gaan voeren omdat de kunstwerken voor kinderen van 7 jaar zo eng zijn en ze dus beter maar moeten worden verwijderd uit het museum.. Dat zou echt belachelijk zijn natuurlijk. Het is het verhaal in deze schilderijen die alle een stuk van onze geschiedenis schrijven, positief én negatief.

Stel je voor dat er van Rembrandt onze Dutch Master Painter, een smet op zijn blazoen wordt gevonden, moet dan zijn Nachtwacht maar in het depot?? Wegstoppen maar? Ik moet er niet aan denken.

Soms zijn deze schilderijen eng, erotisch , luguber, gewelddadig, maar om al deze werken nu op de brandstapel te gooien…? Of een kunstenaar als Caravaggio die een heethoofd was die iemand heeft vermoord, een moordenaar dus…al zijn schilderijen dan maar verbranden? Nee, dat zijn wij, dat is ons voorland! Het vertelt onze geschiedenis, zoals de kerk vroeger aan alle gelovigen het evangelie predikte d.m.v. schilderijen. Of het nu een negatief beeldverhaal is, of positief, je kunt leren van je fouten, denk aan de ezel die zich maar 1 keer stoot…dus zegt het voort!!

Lang leve de geschiedenis en dan de ongecensureerde versie!!

 

Giséla in het Veld

Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...