Beeldenstorm

 

Al lang had ik me erop verheugd mijn dochter het Louvre in Parijs te laten zien.

beeldenstorm1Al lang had ik me erop verheugd mijn dochter het Louvre in Parijs te laten zien.

Toen ik mijn dochter op 7 jarige leeftijd meenam naar het Louvre in Parijs, was ze heel erg stil. Toen we buiten kwamen werd het mij duidelijk waarom ze zo stil was. Ze was enorm geschrokken van al die enge schilderijen. Stom van me, natuurlijk. Maar in mijn enthousiasme haar de mysterieuze lach van de Mona Lisa te laten zien, had ik er echt niet aan gedacht dat er ook hele enge schilderijen in het Louvre te zien zijn.

Ik heb het geweten, want de komende jaren ging mijn dochter niet mee het museum in.
Ik had me voorgenomen voortaan vooraf meer uitleg te geven over hetgeen we zouden gaan zien.

Zo waren we een paar jaar later op de camping in Spanje met vrienden. We zouden die dag naar Salvador Dali museum gaan in Figueras. Had haar verteld over Salvador, die zijn dromen ging visualiseren in zijn werk. Rosa had er wel oren naar deze keer. Dus ik vroeg haar in de auto op weg naar Figueras, wat deze man Dali schilderde? Ze zei toen, die man had stemmetjes in zijn hoofd en dat heeft hij geschilderd, dat was haar interpretatie van mijn uitleg over het onderbewustzijn en het schilderen van deze surrealistische voorstellingen en dat het een heel nieuwe wending was in de schilderkunst, het onderbewustzijn visualiseren. In het museum keek ze haar ogen uit. Soms ook wat enge beelden, maar die liep ze snel voorbij en zo was het een heel erg leuk bezoek.

Dochterlief heeft nog steeds geen museumjaarkaart, maar ze kijkt wel wat langer naar een schilderij en vraagt zich af wie is toch die kunstenaars die dat heeft gemaakt en waarom. Dat is winst!

Het verhaal achter een persoon in de geschiedenis of een kunstwerk en het ontstaan daarvan daar gaat het om, of het nu positief of negatief is. Je wordt uitgenodigd tot nadenken, wat vind ik er eigenlijk van.

Maar ja, hoe ontketen je nóg eens in de geschiedenis een ware Beeldenstorm?beeldenstorm2
Een standbeeld van Maurits verwijderen , omdat die man volgens een groepje mensen fout is geweest in het verleden?Nee, ik zie het meer als een kans om je kinderen te vertellen over de goede en kwade en daarmee een stukje geschiedenis te vertellen.

Ik had destijds ook actie kunnen gaan voeren omdat de kunstwerken voor kinderen van 7 jaar zo eng zijn en ze dus moeten worden verwijderd uit het museum.. Dat zou echt belachelijk zijn natuurlijk. Het is het verhaal in deze schilderijen die onze geschiedenis schrijven, positief én negatief.

Stel je voor dat er van Rembrandt onze Dutch Master Painter, een smet op zijn blazoen wordt gevonden, en dan zijn Nachtwacht maar in het depot?? Wegstoppen maar?Ik moet er niet aan denken.

Soms zijn deze schilderijen eng, erotisch , luguber, gewelddadig, maar om al deze werken nu op de brandstapel te gooien...? Of de kunstenaar zoals Caravaggio een heethoofd en had iemand vermoord, een moordenaar dus...al zijn schilderijen dan maar verbranden?

Nee,dat zijn wij, dat is ons voorland! Het vertelt onze geschiedenis, zoals de kerk vroeger aan alle gelovigen het evangelie predikte d.m.v. schilderijen. Of het nu een negatief beeldverhaal is, of positief, je kunt leren van je fouten, denk aan de ezel die zich maar 1 keer stoot...dus zegt het voort!!

Lang leve de geschiedenis en dan de ongecensureerde versie!!Giséla in het Veld, februari 2018, Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...