Zin in een kunstweekendje in de vorige eeuw met Kees van Dongen?

 

Afgelopen weekend ben ik op aanraden van dochterlief meegegaan naar de SF film Avatar. Een lange zit van 3 uur nam ik voor lief want sciencefiction is zeker niet mijn favoriet. Die 3 uur heb ik vol gemaakt, want een uitje met mijn dochter sla ik niet snel af. Maar het was voor mij wel bikkelen, ik ben tenslotte meer van de kunsten. Ondanks mijn tegenzin was het liefdesverhaal en de beeldeffecten wel mooi...

Toch heeft het script mij wel aan het denken gezet. Het gegeven was, dat je het DNA van een gestorven persoon, als kastje in de Avatar(soort mens met staart) kon plaatsen...en juist dát bood voor mij een nieuw perspectief.

Ik droomde tijdens de film weg in 'mijn wereld' over dit nieuwe gegeven. We weten inmiddels dat men al heel ver is met de ontwikkelingen betreft Artificial intelligence (AI). Ik las laatst een artikel ' overleden vrouw 'praat' met nabestaanden op eigen uitvaart dankzij AI. Maar bij Avatar gaat men nog een stapje verder, DNA van de ander mens in een Avatar plaatsen...paintre.jpgMijn stapje verder is..., DNA online (webDNA)kopen en in de mens plaatsen, DNA van bijvoorbeeld een Dutch Master Painter, zoals Rembandt, Vermeer of een Moderne Meester als Kees van Dongen...Dat zou toch wel een bizarre 'stunt van de eeuw' zijn. 'Advertentie, oktober 2050:

'Heeft u ook zo'n zin in ...een kunstweekendje met het DNA van een Dutch Master Painter(s) zoals de Moderne Meester Kees van Dongen?Wat kunt u verwachten van dit ALL INN pakket?

-U gaat terug naar de tijd rond 1900 in Parijs, dé ' place to be' voor kunstenaars op zoek naar vernieuwing,
-U ervaart de nieuwe stromingen, men schildert niet alleen meer 'old school'(realisme),
-U krijgt specifiek een inkijkje in de beleefwereld van Dutch Master Painter Kees van Dongen,
-U beleeft de heerlijke sfeer van vernieuwing, ontmoet dé Avant-Garde,
-U ontmoet de muze van Van Dongen, Brigitte Bardot!
-U ervaart dat de kunstenaars 'het gevoel' proberen te schilderen,
-U beleeft het ontstaan van het luminisme werk van o.a. Van Dongen, Mondriaan, Toorop en Sluijters.

Geniet, ervaar en beleef dit futuristisch kunstuitje...in Parijs, incl. Driegangen luminisme menu

Maar terug in de realiteit. AI is oppervlakkig en gaat uit van wat jouw zintuigen vertellen, het komt van buiten naar binnen. De mens is zoveel meer dan dat! Bij de mens komt het vanuit binnen, vanuit het diepste van je ziel, je denken, je gevoelens, je passie. Niemand is hetzelfde, niemand heeft hetzelfde DNA. De mens is uniek!! Gelukkig kan AI dat niet nabootsen...

Mijn conclusie is dan ook dat de echte kunstenaar zijn ziel en zaligheid in zijn werk legt en dat probeert te vertalen naar zintuiglijk waarneembare signalen en hoopt zo dat zijn gevoel, stemming, interpretatie via de kunst overgebracht kan worden. Een Dutch Master Painter als Rembrandt begon in de 17e eeuw met zijn gevoel, lees ziel op het doek te krijgen. En juist dat gevoel, gecombineerd met de passie, ziel , intuïtie én het talent van kunstenaar, maakte deze Dutch Master Painter wereldberoemd . Daar kan geen verzameling nullen en enen tegenop!

Dutch Master Painters tip van de week: tentoonstelling Kees van Dongen , Singer Laren, 17 januari t/m 7 mei 2023.

Giséla in het Veld, januari 2023, Dutch Master Painters

 


 

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...